Dolfijnen dolblij met klein, overzichtelijk zwembadje

De dolfijnen in het Dolfinarium Harderwijk zijn dolgelukkig met hun compacte, betegelde zwembadje. Volgens bioloog Alphons Droog zijn de dolfijnen blij dat ze niet elke dag een verschrikkelijk eind hoeven te zwemmen, zoals wilde dolfijnen.

Foto: Irina No / Shutterstock.com

“Dolfijnen in de oceaan hebben een vreselijk leven”, zegt Droog. “Wilde dolfijnen moeten elke dag zo’n 60 kilometer zwemmen. Dat is erg vermoeiend. Daarnaast moeten ze een habitat van 125 vierkante kilometer onderhouden. Niet te doen. Het is geen wonder dat een wilde dolfijn uiteindelijk gestrest en gefrustreerd raakt.”

Het Dolfinarium in Harderwijk heeft ruim 30 dolfijnen van hun ellendige vrije bestaan gered. De dieren mogen de rest van hun leven doorbrengen in een piepklein, overzichtelijk zwembadje. “Ze mogen de godganse dag hetzelfde rondje zwemmen en onnatuurlijk gedrag vertonen in ruil voor een emmertje vis. Welke dolfijn wil dat nou niet?”, vraagt de bioloog.

Droog hoopt dat snel meer dieren uit de zee worden gered. “Er leven nog talloze dolfijnen in zee. Je hart breekt, als je dat ziet. Ze zijn volledig aan hun lot overgelaten. En intussen staan duizenden badkuipen in ons land gewoon leeg. Absurd.”