“Dolfijnen dolblij met klein, overzichtelijk zwembadje in Dolfinarium”

Foto: Irina No / Shutterstock.com

De dolfijnen in het Dolfinarium Harderwijk zijn dolgelukkig met hun compacte zwembadje. Dat zegt bioloog bioloog Alphons Droog. “Deze dieren zijn blij dat ze niet elke dag een verschrikkelijk eind hoeven te zwemmen, zoals wilde dolfijnen.

Het Dolfinarium is op de vingers getikt voor de reclameslogan ‘Ontdek, Beleef, Bescherm’. Volgens de Reclame Code Commissie is is de slogan misleidend, maar volgens bioloog Alphons Droog weten dolfijnen best hoe goed ze het hebben in het Dolfinarium.

“Dolfijnen in de oceaan hebben een vreselijk leven”, zegt Droog. “Wilde dolfijnen moeten elke dag zo’n 60 kilometer zwemmen. Dat is erg vermoeiend. Daarnaast moeten ze een habitat van 125 vierkante kilometer onderhouden. Niet te doen. Het is geen wonder dat een wilde dolfijn uiteindelijk gestrest en gefrustreerd raakt.”

Het Dolfinarium in Harderwijk heeft ruim enkele tientallen dolfijnen van hun ellendige vrije bestaan gered. De dieren mogen de rest van hun leven doorbrengen in een piepklein, overzichtelijk zwembadje. “Ze mogen de godganse dag hetzelfde rondje zwemmen in ruil voor een emmertje vis. Welke dolfijn wil dat nou niet?”, vraagt de bioloog.

Droog hoopt dat snel meer dieren uit de zee worden gered: “Elke dolfijn hoopt op een plekje in het Dolfinarium. Maar helaas leven nog talloze dolfijnen in zee. Je hart breekt, als je dat ziet.”