18 ℃

Dit weten we over de nieuwe omicronvariant

Foto: YT CC

De in Zuid-Afrika ontdekte nieuwe coronavariant veroorzaakt wereldwijd paniek. Wat maakt de virusmutatie zo bijzonder? Demissionair minister Hugo de Jonge vertelt wat er tot nu toe bekend is over de omicronvariant.

“De nieuwe virusvariant is vernoemd naar de ‘omikron’, de vijftiende letter uit het Griekse alfabet”, aldus De Jonge. “De oude Grieken spraken de letter uit zoals wij de letter o uitspreken in bijvoorbeeld het woord omslag. Het Griekse alfabet kent naast de letter ‘omikron’ nog 23 andere letters en wordt nog steeds in Griekenland en Cyprus gebruikt.”

Wel plaatst De Jonge een belangrijke kanttekening: “De omicronvariant is weliswaar vernoemd naar een letter uit het Griekse alfabet, maar niet andersom. In de tijd van de oude Grieken was men nog niet bekend met deze virusmutatie. Dat de Grieken een letter hebben vernoemd naar deze virusvariant is dus zeer onwaarschijnlijk.”

“Het eerste deel van het woord omicronvariant kent dus een Griekse oorsprong, maar het tweede deel niet”, stelt De Jonge. “Het woord ‘variant’ is afkomstig uit de Franse taal. Het maakt sinds de eerste helft van de 19e eeuw deel uit van het Nederlands. Meer weet ik op dit moment ook niet. Wel staat inmiddels vast dat u de twee minuten die deze uitleg kostte nooit meer terugkrijgt.”

 
Deel dit artikel: