Discotheken weer open, maar kabinet wil dansen niet verplichten

Foto: YT CC

Vanaf 25 september mogen Nederlanders op vrijwillige basis weer tot middernacht naar de discotheek. Dat maakten premier Rutte en minister De Jonge dinsdagavond bekend in een persconferentie. Toch voelt het kabinet er niets voor om dansen te gaan verplichten.

Volgens demissionair minister Hugo de Jonge werkt een dansplicht averechts: “Dat gaat ten koste van het draagvlak dat discotheken juist zo nodig hebben. Ik heb het liefst dat iedereen vrijwillig gaat dansen. Maar wie niet danst, is wel zelf verantwoordelijk voor de consequenties.”

Uit een peiling van bureau QuestionIt blijkt dat de dansbereidheid onder de bevolking momenteel ruim 80 procent is. “Dat zijn bemoedigende cijfers, maar er zijn ook mensen die – om wat voor reden dan ook – niet naar de discotheek willen. Dat is hun goed recht, maar dat maakt een terugkeer naar een normale samenleving wel lastiger”, aldus De Jonge.

Zelfstandig Kamerlid Wybren van Haga vreest dat door de heropening van de discotheken een tweedeling in de maatschappij ontstaat: “Enerzijds heb je mensen die willen dansen, anderzijds heb je mensen die dat niet willen. Kunnen zij straks nog wel naar de discotheek? Daar moet je over nadenken.”