Deskundige waarschuwt: “Poetin is minder sympathiek dan iedereen denkt”

Foto: ID1974 / Shutterstock.com

Europa is opgelucht, nu Rusland weer gas levert via de pijpleiding Nord Stream 1. Na tien dagen onderhoud heeft Poetin de gaspijpleiding heropend. Daarmee lijkt een grootschalig gastekort in Europa voorlopig van de baan. Toch zijn niet álle acties van de Russische president even sympathiek. Dat zegt Ruslanddeskundige Tjeerd Omslag.

“Natuurlijk is het prachtig dat Poetin ons weer te hulp schiet met aardgas. Het is begrijpelijk dat veel Europeanen daarvoor erg dankbaar zijn. Maar Poetin heeft ook een andere, duistere kant”, waarschuwt Omslag.

De Ruslanddeskundige deed onderzoek naar hoe Rusland omgaat met buurlanden: “Daaruit komt een heel ander beeld van Poetin naar voren dan tot nu toe bekend is. Verschillende betrokkenen melden dat Russische militairen ziekenhuizen, schooltjes  en burgers hebben gebombardeerd in het buurland Oekraïne. Het kán niet anders dan dat Poetin daarvan moet hebben geweten.”

Volgens Omslag heeft Rusland plannen die met een kritisch oog bekeken moeten worden. Zo zou Rusland zich delen van het Oekraïense grondgebied willen toe-eigenen en zou president Poetin zélf bij die plannen betrokken zijn: “Als die geruchten kloppen, zou dat weleens een heel ander beeld van Poetin kunnen schetsen dan we via de westerse media te zien krijgen.”