Demissionair zijn bevalt Rutte goed: “Even helemaal niks moeten, héérlijk”

Foto: Frederic Legrand / COMEO / Stockfour / Shutterstock.com

Het zal de meeste Nederlanders inmiddels wel zijn opgevallen: demissionair premier Rutte is al weken niet in de media verschenen. Geen persconferenties, geen praatjes met Kamerleden. De premier geniet van het demissionaire leven.

Het laatste publieke optreden van demissionair premier Rutte lijkt een eeuwigheid geleden. Hij was zelfs niet aanwezig bij de Grand Prix in Zandvoort. Zoals zoveel uitgebluste vijftigers doet Rutte het een tijdje rustig aan. “Vlak na de val van het kabinet vond ik demissionair zijn verschrikkelijk. Ik dacht dat ik in een diep gat zou vallen. Maar na een paar weken begon het te wennen. Nu zou ik niet anders meer willen”, aldus Rutte.

Ontspannen loopt Rutte over het strand van Scheveningen. Een stropdas draagt hij niet meer en hij lijkt ook wat te zijn aangekomen. Toch is er nog altijd de guitige lach die we van hem gewend zijn.

“Het mooiste aan demissionair zijn vind ik de rust”, vervolgt Rutte. “Ik slaap ’s morgens uit en bedenk dan pas wat ik wil gaan doen. Ik ben nog steeds premier, maar de druk is eraf, begrijp je? Ik mág nog wel regeren, maar het móet niet meer.”