Defensie laat F-35 toch verlagen

Foto: Logtnest / Shutterstock.com

Defensie heeft groen licht gekregen voor het pimpen van de F-35 gevechtsvliegtuigen. Er wordt onder meer geïnvesteerd in mooiere spoilers en een nieuw audiosysteem.

De gevechtsvliegtuigen van het type F-35 hebben nog steeds het standaardontwerp vanuit de fabriek. De eerste toestellen werden ruim twee jaar geleden aan Defensie geleverd, maar zijn daarna nooit gepimpt, omdat het budget daarvoor ontbrak. Het restylen van de toestellen wordt nu mogelijk met de extra miljarden die het kabinet uittrekt voor het moderniseren van de krijgsmacht.

“Het is een prima toestel, maar qua styling kan er nog wel het een en ander aan worden verbeterd”, zegt commandant Scholten van de Koninklijke Luchtmacht. “Er komen andere schokbrekers in, zodat de F-35 wat lager op het wegdek ligt. Verder komt er achter op het toestel een extra spoiler. Voor de prestaties maakt dat niets uit, maar cosmetisch ziet het er gewoon veel strakker uit.”

Ook de cockpit van de F-35 wordt aangepakt. Scholten legt uit: “De standaard audioset wordt vervangen door een systeem met bluetooth. De vlieger kan zijn iPhone dan direct koppelen aan het toestel, voor bijvoorbeeld Spotify. Verder komt onder de stoel een grotere subwoofer, waardoor de bas in het toestel aanzienlijk vetter wordt.”