Defensie laat F-35 toch verlagen

Foto: Mavries / Shutterstock.com

De eerste F-35 straaljager die onlangs aankwam in ons land gaat terug naar de fabriek. Defensie heeft besloten om het toestel te laten verlagen.

Nederland heeft in totaal 46 straaljagers van het type F-35 besteld. De toestellen zijn bedoeld ter vervanging van de verouderde F-16. De eerste Nederlandse F-35 landde eind oktober op Vliegbasis Leeuwarden. “Het is een prima toestel, maar qua styling kan er nog wel het een en ander aan worden verbeterd”, zegt commandant Scholten van de Koninklijke Luchtmacht.

De reeds geleverde F-35 wordt volgende week teruggevlogen naar de fabriek in Italië. Daar wordt het vliegtuig verlaagd. “Er komen andere schokbrekers in, zodat de F-35 wat lager op het wegdek ligt. Verder komt er achter op het toestel een extra spoiler. Voor de prestaties maakt dat niets uit, maar cosmetisch ziet het er gewoon veel strakker uit”, aldus commandant Scholten.

Ook de cockpit van de F-35 wordt aangepakt. Scholten legt uit: “De standaard audioset wordt vervangen door een systeem met bluetooth. De vlieger kan zijn iPhone dan direct koppelen aan het toestel, voor bijvoorbeeld Spotify. Verder komt onder de stoel een grotere subwoofer. Met een vettere bas maak je veel meer indruk op de vijand.”