Wat betekent de miljoenennota voor u?

Het kabinet heeft de miljoenennota gepresenteerd. Gaat u er op vooruit of achteruit? Wij zetten de belangrijkste punten voor u op een rij.

Foto: Jan Kranendonk / Shutterstock.com

De werkloosheid zal in het komende jaar verder afnemen, maar dat geldt niet voor u. Het ontslagrecht wordt namelijk versoepeld. De verwachting is dat u daardoor gemakkelijker wordt ontslagen. Omdat u volgend jaar geen baan (meer) heeft, komt de overheid u financieel tegemoet. In de begroting is 120 miljoen euro opgenomen voor armoedebestrijding. Dat extra geld kunt u goed gebruiken, want de prijzen stijgen volgend jaar met gemiddeld een 1,4 procent. Zo betaalt u voor een blikje Schultenbräu komend jaar 43 cent.

Uit de miljoenennota blijkt verder dat u te maken krijgt met een aantal forse tegenvallers. Zo gaat onder meer uw auto kapot. Geld voor een nieuwe heeft u niet. Investeringen in duurzame isolatie van uw huis worden door de overheid extra gestimuleerd. U maakt daar geen gebruik van.

Ondanks uw sombere economische vooruitzichten gaat u zo’n 2,4% meer geld uitgeven. Volgens de overheid is dat niet verstandig, maar wel prettig voor de economie. De overheid houdt scherp in de gaten waar u dat geld allemaal aan uitgeeft. Heeft u die nieuwe schoenen wel echt nodig? De overheid vindt van niet.