77 jaar vrijheid

De broer van de achterneef van de buurvrouw van Herman (74) zat in het verzet

Foto: Fizkes / Shutterstock.com

“Ik heb geen enkele herinnering aan hem”, zegt Herman Gijsenbeek (74) uit Ede. De broer van de achterneef van zijn buurvrouw zat in de Tweede Wereldoorlog in het verzet.

“Hij was al dood voordat ik geboren werd”, vertelt Herman. “En áls ik toen al had geleefd, was het nog maar de vraag of ik hem had gekend. De broer van de achterneef van mijn buurvrouw was niet eens familie.”

De broer van de achterneef van de buurvrouw van Herman zat van 1942 tot 1944 bij de Verzetsgroep Schotkamp. De groep stak in de oorlogsjaren de banden van Duitse legervoertuigen lek en hinderde op die manier het transport van de Duitsers. “Als jullie het zeggen, dan zal dat wel zo zijn. Ik ken hem verder niet”, zegt Herman.

Herman pakt een album met zwartwit-foto’s en bladert er gewichtig doorheen: “Dit zijn gewoon wat willekeurige oude foto’s. Geen foto’s van de broer van de achterneef van mijn buurvrouw, want die heb ik niet. Maar het gaat even om het idee.”

Wat er met de broer van de achterneef van de buurvrouw van Herman is gebeurd, weet hij niet precies: “Hij is gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte, geloof ik. Als hij wat langer had geleefd, had ik hem kunnen leren kennen. Maar die kans is mij door de Duitsers ontnomen. Als je het zo bekijkt, ben ik dus ook een oorlogsslachtoffer. Daarom vind ik het zo goed dat jullie mij interviewen. Het is fijn dat het eindelijk een keertje over mij gaat. Al heb ik er verder natuurlijk geen reet mee maken.”