Crematoria getroffen door hoge gasprijs: “Probeer uw sterfmoment uit te stellen”

Foto: Robert Hoetink / Shutterstock.com

Verschillende crematoria in ons land dreigen in de problemen te komen. Door de hoge gasprijs is het cremeren van een overledene een stuk duurder.

De gasprijs steeg in enkele dagen met maar liefst 60 procent. Hierdoor hebben de crematoria veel hogere kosten. “Een crematie vreet energie. Onze oven heeft een capaciteit van anderhalve kilo lichaamsgewicht per minuut. Gemiddeld brandt een overledene dus ruim een uur. Dat kost handenvol geld”, zegt directeur Jos van Broekheuvel van crematorium Wilgengaerd.

Per jaar verstookt een crematorium met één oven zo’n 85.000 kuub aardgas. Met de huidige gasprijs komt dat neer op een kostenpost van ruim 95.000 euro. Vooral voor de kleinere crematoria is dat niet meer op te brengen.

Van Broekheuvel doet een dringende oproep aan mensen die na hun dood gecremeerd willen worden: “Probeer uw sterfmoment uit te stellen tot de gasprijzen wat zijn gedaald. Als u echt niet kunt wachten, overleg dan eerst met uw uitvaartondernemer. Door uw dood zorgvuldig te plannen, kunt u ons heel wat kosten besparen.”