Coronapatiënt Richard: “Denk alsjeblieft aan de economie”

Foto: Gorodenkoff / Shutterstock.com

Anderhalve week geleden hoorde Richard dat hij het coronavirus heeft. Nu ligt hij op de intensive care van het UMC Meppel. In de afgelopen dagen is zijn toestand sterk verslechterd.

“Ademhalen is heel lastig. Ik heb telkens het gevoel dat ik stik”, hijgt hij. “Niet leuk natuurlijk, maar je moet het allemaal wel in het juiste perspectief zien. De schade die dit virus aanricht aan de economie is nog veel groter. Veel bedrijven hebben het nu moeilijk. Denk eens aan de banken, die genoodzaakt zijn hun hypotheekrente te verhogen. Of Shell, dat door de coronacrisis aanzienlijk minder winst maakt. Dat is natuurlijk ook een beetje mijn schuld. Vanwege die rotziekte heb ik al een week niet kunnen tanken.”

Richard hoorde vanmorgen dat hij een overlevingskans heeft van 40 procent. “Dat was even schrikken natuurlijk”, hoest hij. “Maar de echte klap kwam pas later, toen het CPB de gevolgen voor de economie had doorgerekend. Verwacht wordt dat de economie dit jaar met minstens 1,2 procent krimpt. Afschuwelijk.”

Richard hoopt maar dat het kabinet de juiste beslissingen neemt. “Het coronavirus is heel vervelend voor de patiënten die ermee besmet zijn, maar je moet dit wel op macro-economisch niveau zien. Al die maatregelen tegen besmetting zijn prima, maar zorg er nou eerst eens voor dat mensen kunnen blijven consumeren.”