Coronaclowns klaar voor tweede golf

Foto: Alex Valent / Imran’s Photography / Andy-pix / Rangsan lerkngam / RomanR / Shutterstock.com

“Het maakt ons niet uit hoe druk het weer wordt op de intensive care, als er maar gelachen wordt.”

“Het is mijn missie om mensen weer te laten lachen, ook als het even tegenzit”, vertelt Coronaclown Henkie (Henk Bökking). “Juist mensen in het ziekenhuis kunnen wel een verzetje gebruiken. Wat dat betreft is ons werk vergelijkbaar met dat van de Cliniclowns. Doodzieke mensen zijn een dankbaar publiek.”

In het voorjaar reisde Henkie langs tientallen intensive care-afdelingen: “Wat we daar aantroffen was ongelofelijk. Volle zalen, overal! Sommige patiënten lagen in coma, maar je zag dat ze toch plezier hadden bij onze optredens. Tja, daar doe je het voor.”

“Maar toen kwam dus die lockdown”, vult Coronaclown Kukkie (Karlijn Meulders) aan. “Het aantal nieuwe patiënten nam in rap tempo af. De intensive cares liepen leeg. In de afgelopen maanden stonden we soms op te treden voor twee of drie patiënten. Dan gaat de lol er snel vanaf, kan ik je vertellen.”

Nu de tweede golf eraan komt, halen de Coronaclowns hun clownspakken weer tevoorschijn. “Wij zijn er klaar voor”, lacht Henkie. “Nu is het wachten op de patiënten. We zijn heel blij met die actie van Viruswaanzin en Famke Louise. Niet dat daardoor de intensive care meteen weer vol ligt, maar het helpt natuurlijk wel mee.”