Complotdenkers twijfelen aan bestaan van Sinterklaas

Foto: Nancy Beijersbergen / Shutterstock.com

Na alle ophef over Zwarte Piet is nu ook Sinterklaas zelf in opspraak. Een groep kritische denkers beweert dat Sinterklaas al lang geleden is overleden. Wie de man is die dit weekend feestelijk wordt onthaald is onduidelijk.

Volgens de critici zou Sint Nicolaas al in de vierde eeuw na Christus zijn overleden en sindsdien worden vervangen door dubbelgangers. Als die bewering klopt, is sprake van één van de grootste schandalen in de geschiedenis. In het complot zouden ook ouders zijn betrokken, maar hoeveel is niet duidelijk.

Het vermeende bedrog werd ontdekt door de bekende complotonderzoeker Sven Ruyzemans, die de handelswijze van Sinterklaas onderzocht. “Vorig jaar heeft Sinterklaas een bezoek gebracht aan de gemeente Groningen. Vijf minuten later was hij op een adres in Zeeland. Zoiets is logistiek onmogelijk”, stelt Ruyzemans.

De 5-jarige Destiny uit Apeldoorn noemt de bewering van Ruyzemans “absurd”: “Vorig jaar heb ik Sinterklaas nog ontmoet. Als hij niet bestaat, bij wie heb ik dan in hemelsnaam op schoot gezeten?”