Cito-toets 1986 moet over: Leerlingen teruggeroepen

Foto: Syda Productions / Shutterstock.com

Alle uitslagen van de Cito-toets van 1986 zijn ongeldig verklaard. Leerlingen die de toets in dat jaar hebben gemaakt, moeten de toets overdoen. Zij krijgen een oproep om zich te melden bij hun voormalige basisschool.

Petra Cornelisse, die in 1986 studeerde op basisschool De Regenboog in Nuenen, maakte de Cito-toets destijds opvallend goed, terwijl haar schoolprestaties doorgaans niet bovengemiddeld waren. Op een reünie biechtte Petra vorige week op destijds te hebben gespiekt bij haar klasgenoten. Dat mag niet.

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft besloten om alle Cito-toetsen uit 1986 te laten overdoen. “Mogelijk heeft Petra de antwoorden van de Cito-toets doorgefluisterd aan andere leerlingen. Het is nu niet meer na te gaan welke leerlingen zich destijds aan de regels hielden en welke niet. Hierdoor zijn alle uitslagen ongeldig”, zegt onderwijsinspecteur Theo Korstjens.

Alle leerlingen die de Cito-toets in 1986 hebben gemaakt, zullen worden teruggeroepen. Landelijk gaat het om vele duizenden leerlingen, die inmiddels rond de 45 jaar oud zijn. Zij moeten de toets alsnog overdoen. Korstjens begrijpt dat dat ingrijpend is. “Er zit helaas niets anders op. Zonder Cito-toets mag een leerling niet worden toegelaten op een middelbare school. En dan is een vervolgopleiding eigenlijk ook niet mogelijk. De hele carrières van deze leerlingen zijn in feite ongeldig.”