Christelijke partijen voorspellen nederlaag Oranje

Zondag nemen de Oranjeleeuwinnen het in de finale van het WK vrouwenvoetbal op tegen Amerika. Christelijke partijen en organisaties zijn fel tegen de zondagse voetbalwedstrijd. “De dames gaan verliezen. En dat vind ik helemaal niet erg”, zegt gereformeerd christen Klaas Dolhuyse.

Foto: Federico Guerra Moran / Shutterstock.com

Dolhuyse is verbonden aan het Reformatorisch Genootschap Nederland (RGN). Binnen de christelijk gereformeerde gemeenschap wordt de WK-finale op zondag gezien als een zonde. “De zondag is de heilige rustdag”, zegt Dolhuyse streng. “In de Bijbel staat: ‘Op de zevende dag rustte God uit van het werk dat Hij gedaan had. God zegende de zevende dag en verklaarde die heilig’ (Genesis 2:3). Op zondag mag je niet voetballen. Op zondag hoor je naar de kerk te gaan.”

“Het Nederlands vrouwenelftal ontheiligt de zondagsrust”, stelt Dolhuyse. “En dat is nog erger dan het feit dat ze een sportbroek dragen. De hockeydames hebben tenminste nog rokjes aan. De zondag mag je, hoe dan ook, nooit aan sport en spel besteden. Doe je dat wel, dan heb je natuurlijk geen succes te verwachten. God is daar volkomen duidelijk over.”

Dolhuyse kerkt zelf met zijn vrouw en 14 kinderen drie keer per zondag bij een van de strengst gereformeerde kerken die Nederland rijk is. “Ik hoop dat de voetbaldames zich diep schuldig gaan voelen over hun grove overtreding van het vierde gebod”, zegt hij. “Ik bid dat de barmhartige Heer de Oranjeleeuwinnen vergeving schenkt, maar zeg niet dat ik niet gewaarschuwd heb. Ooit komt ook voor hen het Oordeel. En dan is het janken natuurlijk.”