Chirurgen pleiten voor eigen rookruimte

“Een operatie kan wel zes uur duren. Dan is het fijn als ik tussendoor even een sigaretje kan roken”, zegt de jonge hartchirurg Joey Yoselt (24). De meeste ziekenhuizen hebben wel een rookruimte, maar die is meestal te ver weg van de operatiekamer.

Foto: Shutterstock.com

Ook artsen en medisch specialisten hebben recht op een rookpauze. Dat vindt een groep medici, die een petitie is gestart om de rookgelegenheid voor ziekenhuispersoneel te verbeteren. Vooral tijdens behandelingen kunnen artsen niet zomaar weglopen. Daardoor zijn ze genoodzaakt in de operatiekamer te roken.

“De patiënt merkt er niets van als ik sta te roken, die is toch onder narcose. Maar voor de hygiëne is het beter als er een aparte rookruimte komt. Nu valt er soms as in de wond, met alle gevolgen van dien”, aldus dr. Yoselt.

Volgens de chirurg biedt een rookruimte dicht bij de operatiekamer ook voordelen voor patiënten die onder plaatselijke verdoving worden behandeld. “Bij hersenoperaties moet de patiënt bij bewustzijn blijven. Maar neemt u van mij aan: het is een heel stressvolle ervaring als iemand met een pincet in je frontaalkwab zit te pulken”, weet Yoselt. “Even een sigaretje of een blowtje tussendoor kan de patiënt helpen om te ontspannen.”