Buurt in actie voor Russische spion Ed van Koershoven (87)

Foto: Eddtoro / Shutterstock.com

Hij woont al bijna zijn hele leven in Meppel, maar de vraag is hoe lang nog. De Nederlandse overheid heeft Russische spionnen verzocht het land te verlaten. Ook Ed van Koershoven (87) weet niet zeker of hij mag blijven.

Vanwege de Russische agressie in Oekraïne heeft Europa de jacht op Russische spionnen geopend. Ook de Russische spionnen die in Nederland wonen, moeten haastig hun spullen pakken.

Officieel heet hij Andrej Yermilov, maar in Meppel is hij beter bekend als Ed van Koershoven. Hij woont al vijftig jaar in een sociale huurwoning in Meppel. Tot aan zijn pensioen was hij boekhouder, maar tussendoor werkte hij weleens voor de Russen. “Het stelde allemaal niet zo veel voor. Het was Koude Oorlog. Af en toe moest je met een koffertje naar Moskou en dan kreeg je een paar centen. Iedereen deed dat toen”, zegt Van Koershoven over zijn spionnenverleden.

Buurtbewoners zijn een handtekeningenactie begonnen om te voorkomen dat hij wordt uitgezet. “Ed woont hier al bijna zijn hele leven. Hij is de liefste Russische spion die ik ken”, zegt initiatiefneemster Sonja Fincke. “Die man doet geen vlieg kwaad. En nu moet hij het land uit, alleen omdat hij wat staatsgeheimen naar het Kremlin bracht? Belachelijk.”