Burgemeester wil Bert’s kolencentrale sluiten

Nog maar weinig mensen in ons land hebben een eigen kolencentrale. Er lijkt binnenkort definitief een einde te komen aan de oude traditie. De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb wil dat alle kolencentrales in zijn gemeente verdwijnen. Bert Houterts vreest dat ook zijn kolencentrale weg moet.

Bert-Houterts-kolencentraleTrots laat Bert zijn kolencentrale zien. De enorme installatie levert genoeg elektriciteit voor het hele huis. “Vroeger had iedereen zo’n ding in de kelder. Nu zie je ze bijna niet meer”, zegt hij. “Mensen vinden het nu lastig hè. Een eigen kolencentrale is namelijk veel werk. Je moet er steeds nieuwe kolen in gooien, anders gaat het licht uit.”

Kolencentrales zijn slecht voor het milieu. Als het aan burgemeester Aboutaleb ligt, zijn alle particuliere kolencentrales daarom binnen acht jaar verdwenen. “Het roer moet om, naar een groene toekomst”, schreef de burgemeester.

Bert heeft zijn kolencentrale, omdat hij zelfvoorzienend wil zijn. “Zelf je stroom opwekken is het mooiste wat er is. Mijn kolencentrale stamt nog uit 1883. Oerdegelijk. Zo worden ze niet meer gemaakt.”

Toch ziet het ernaar uit dat Bert’s kolencentrale uit de kelder moet verdwijnen. “Tsja”, zegt hij schouderophalend. “Dan zal ik over moeten op kernenergie.”