Burgemeester van Meppel niet naar uitvaart prins Philip

Foto: YT CC

Er zal geen afvaardiging van de gemeente Meppel aanwezig zijn bij de uitvaart van prins Philip. De Britse prins overleed vrijdag op 99-jarige leeftijd en wordt komende zaterdag begraven.

Prins Philip zal met koninklijke eer worden begraven. Veel hoogwaardigheidsbekleders zullen bij de uitvaartplechtigheid aanwezig zijn, maar burgemeester Richard Korteland van Meppel is er niet bij. Een reden voor zijn afwezigheid geeft Korteland niet.

“Het is zeer ongebruikelijk dat een Nederlandse burgemeester het Britse koningshuis op deze manier schoffeert. We weten niet wat er in het verleden tussen burgemeester Korteland en de Britse prins is voorgevallen, maar wegblijven bij zo’n belangrijke uitvaart voelt voor het hele Britse volk als een klap in het gezicht. Andere prominenten zijn er wel gewoon bij”, zegt correspondent Eva Zielich.

Opvallend is ook dat Korteland de Britse koninklijke familie nog niet heeft gecondoleerd. Op het officiële twitteraccount van de gemeente Meppel wordt zelfs met geen woord gerept over het overlijden van prins Philip. Door weg te blijven bij de uitvaart zet Meppel de betrekkingen met het Verenigd Koninkrijk nog verder onder druk.