Bumperföhn kan gladde wegen voorkomen

Sneeuw en ijzel kunnen in de komende dagen opnieuw leiden tot gladde wegen. De Vlaamse uitvinder Jean Dumier presenteerde vanmiddag een uitvinding die problemen door gladde wegen kan voorkomen.

bumperfohn

Foto: iStockPhoto – Getty Images – Nieuwspaal

De opmerkelijke vinding van Dumier maakt het wegdek vlak voor de auto sneeuwvrij, waardoor de banden veel meer grip hebben op het asfalt. “Ik kwam op het idee toen ik achter een strooiwagen reed. Ik merkte dat asfalt door het strooizout minder lekker wordt. Toen dacht ik: dat moet toch anders kunnen?”

Uit Dumier’s eerste proeven bleek dat sneeuw en ijs slecht bestand zijn tegen warme lucht. Met dat gegeven ging hij aan de slag. Het resultaat kenmerkt zich door geniale eenvoud. “Ik monteerde een föhn aan de voorbumper van mijn auto. De föhn blaast warme lucht tegen het wegdek, enkele centimeters voor de auto. Daardoor smelt de sneeuw en kan het voertuig veilig over het zojuist ontdooide asfalt rijden”, legt hij uit.

Intussen werkt Dumier al aan zijn volgende uitvinding. “Daar kan ik nog niet veel over zeggen, maar het wordt een toestel waarmee na het douchen snel het haar kan worden gedroogd.”