Budgetcoach: “Spaar minimaal 75.000 euro”

Foto: iStockPhoto – Getty Images – Mavo Images

Nederlanders hebben veel te weinig spaargeld. Dat schrijft budgetvoorlichter NBV in een rapport over Nederlanders en hun spaargedrag. Een kwart van de huishoudens heeft zelfs minder dan vijftigduizend euro op de spaarrekening.

Een derde van de Nederlandse huishoudens spaart te weinig. Daardoor hebben ze niet genoeg geld achter de hand voor onverwachte uitgaven. Het NBV vindt dat ‘zeer zorgelijk’.

Ook budgetcoach Caroline Bronstede wijst op het belang van een goedgevulde spaarrekening. “Iedereen kan te maken krijgen met een financiële tegenslag”, zegt Bronstede. “Stel: je Porsche gaat ineens kapot. Dan moet je wel geld hebben voor een nieuwe.”

“Als aan het einde van de maand je salaris is gestort, is het heel verleidelijk om jezelf te verwennen met een cruise of wat extra vastgoed. Toch is het belangrijk om ook een gedeelte opzij te zetten. Voor een gemiddeld gezin is 75.000 euro spaargeld toch echt wel het minimum”, adviseert Bronstede.

Volgens de Larense budgetcoach is sparen niet moeilijk. “Bij de meeste banken kun je automatisch een bedrag naar je spaarrekening laten overboeken. Ik spaar elke maand een paar duizend euro. Zo’n klein bedrag kun je makkelijk missen, maar je bouwt zo ongemerkt toch een aardig buffertje op.”