12 ℃

Britten proberen in gammele bootjes naar Europa te vluchten

Foto: iStockPhoto – Getty Images – Nieuwspaal

Steeds meer Britten proberen Europa te bereiken, op zoek naar een betere toekomst. In gammele bootjes wagen ze de oversteek naar het Europese vasteland. Levensgevaarlijk, zegt de hulporganisatie HumanAid.

Afgelopen nacht probeerde opnieuw een groep wanhopige Britten via de Noordzee de erbarmelijke situatie in hun land te ontvluchten. Halverwege Het Kanaal kwam hun bootje in de problemen. Een schip van de Italiaanse marine kon de meeste Britten uit het water vissen. Onduidelijk is of ze in Europa asiel krijgen.

Volgens een woordvoerder van hulporganisatie HumanAid dreigt een humanitaire ramp. “De situatie van de Britten wordt steeds schrijnender, nu hun land een miserabele toekomst tegemoet gaat. In pure wanhoop proberen ze via de Noordzee de ellende in hun het Verenigd Koninkrijk te ontvluchten. Soms belanden ze in de handen van mensensmokkelaars, die hen voor veel geld een riskante overtocht naar Europa beloven.”

GroenLinks, D66 en de SP vindt dat Nederland opvang moet bieden aan gevluchte Britten. De PVV en Forum voor Democratie zijn tegen. “Je weet niet wat voor tuig je hiermee binnenhaalt”, aldus PVV-leider Geert Wilders. “Wat ons betreft blijft de grens potdicht.”

 
Deel dit artikel: