Brabantse democratie in gevaar: Raad van Elf uit de macht gezet

Foto: Thomas Büttner / Wiki Commons CC

Mensenrechtenorganisaties maken zich grote zorgen over de democratie in Brabant. Vanwege het coronavirus wordt in veel Brabantse plaatsen dit jaar geen Raad van Elf gekozen. Hierdoor dreigt een bestuurlijke crisis.

Al generaties lang vormt de democratisch gekozen Raad van Elf het bestuurlijke orgaan dat het beleid van de prins controleert. Maar vanwege het coronavirus is onder meer in Kruikenstad besloten om dit jaar geen Raad van Elf te presenteren. Ook voor de functie van prins worden dit jaar geen verkiezingen georganiseerd. Volgens Amnesty International wordt het democratische proces hierdoor verstoord.

“De prins van vorig jaar blijft langer aan de macht, terwijl de Raad van Elf haar zeggenschap wordt ontnomen. Dat gaat lijnrecht in tegen de Brabantse grondwet”, zegt een woordvoerder van Amnesty International.

“Zonder Raad van Elf ligt alle macht bij de prins”, waarschuwt Amnesty. “De prins kan straks bijvoorbeeld in zijn eentje besluiten hoe lang er gehost moet worden. Wij vinden dat een onwenselijke situatie. Feitelijk is er sprake van een carnavalsdictatuur.”