Boeren zien af van sympathieke actie voor daklozen en voedselbanken

Foto: Nancy Beijersbergen / Shutterstock.com

Een vriendelijke protestactie van boeren, waarbij ze gratis voedsel uitdelen aan daklozen en voedselbanken, komt er niet. De boeren vrezen met zo’n actie voor te veel sympathie.

Als vriendelijk gebaar naar de bevolking én om aandacht te vragen voor hun stikstofprobleem zouden boeren gratis voedsel kunnen uitdelen aan mensen die zich überhaupt geen kerstdiner kunnen veroorloven. Tot grote teleurstelling van daklozen en Nederlanders die in armoede leven blijkt het te gaan om een misverstand.

Volgens actiegroep Farmers Defence Force is er helemaal nooit sprake geweest van een uitdeelactie bij daklozen en voedselbanken, waarbij boze boeren hun empathie tonen voor mensen die het nog slechter hebben dan zij. “Zo’n actie zou nóg meer sympathie opleveren, dat kunnen wij helemaal niet aan”, zegt varkenshouder Teun Bottelink uit Zieuwent. “We krijgen nu al veel te veel sympathie van de bevolking, meer kan er écht niet bij.”

De boeren vrezen dat hun populariteit volledig uit de hand loopt. “Om onze populariteit een klein beetje te temperen, hebben we hebben helaas al misselijkmakende vergelijkingen tussen boeren en joden in de Tweede Wereldoorlog moeten maken”, zucht Bottelink. “Desondanks worden we nog altijd gesteund. Woensdag gaan we nog wat rellen bij de distributiecentra van supermarkten. Als we dan nog steeds niet door de bevolking worden uitgekotst weet ik het ook niet meer.”