Boeren op Malieveld bijeengedreven

De boeren die dinsdagmorgen van het platteland naar Den Haag gingen zijn allemaal terecht. De politie wist de boeren met hulp van enkele omstanders bijeen te drijven op het Malieveld.

Foto: Xavier Pironet / Shutterstock.com

De enorme kudde boeren leidde dinsdagochtend tot bizarre taferelen. De boeren trokken stapvoets naar het westen en hinderden daarmee het verkeer. Toch greep de politie niet in. “Dat was een bewuste keuze”, laat een woordvoerder van de politie weten. “Als we hadden ingegrepen, hadden we de boeren laten schrikken en waren ze misschien alle kanten op gevlucht. We hebben gewacht tot we ze makkelijk bij elkaar konden drijven.”

Aan het begin van de middag stonden de boeren angstig boe-roepend op het Malieveld. “Boeren zijn dit niet gewend”, legt landbouwdeskundige Johan Keurtjes uit. “Als ze een paar weken oud zijn, worden boeren weggehaald bij hun moeder, gecastreerd en op stal gezet. De meeste boeren staan de hele dag binnen en zien nooit daglicht. Daarnaast zorgt de lange rit naar Den Haag voor veel angst en stress bij de boeren.”