Bob (37) leeft al drie jaar helemaal zelfvoorzienend: “Ik bespaar elke maand honderden euro’s”

Foto: Foto: James Aloysius Mahan V / Ebtikar / Shutterstock.com

Nooit meer torenhoge rekeningen voor water, gas en elektriciteit. Juist nu de inflatie flink is opgelopen, dromen veel Nederlanders van een zelfvoorzienend leven. De 37-jarige Bob Straatman leeft al drie jaar ‘off the grid’.

Bob woont samen met zijn vriendin in een zelfgebouwd huis op de Veluwe. “We hebben heel bewust gekozen voor een hut van natuurlijke materialen. De hut heeft geen fundering en het dak is helemaal gemaakt van takken uit de omgeving. Het gaat ons namelijk niet alleen om het geld, maar ook om een stukje duurzaamheid. Als we gaan liggen, is het groot genoeg voor ons allebei. En we hebben het helemaal zonder hypotheek kunnen realiseren”, zegt hij trots.

Elke maand ervaart Bob de financiële voordelen van zijn zelfvoorzienende leven. “Ons voedsel zoeken we zo veel mogelijk zelf”, vertelt hij. “Iets verderop zijn bramenstruiken en ons vlees komt van de konijnen. Er zijn er genoeg. Op die manier besparen we alleen al aan boodschappen vierhonderd euro per maand.”

“Drinkwater halen we uit de sloot en we verwarmen het boven het vuur. Zo kunnen we toch genieten van een warme douche of een kop hete brandnetelthee. Een gasaansluiting hebben we dus niet nodig. In de winter kan het zonder verwarming wel fris zijn, maar daar kun je je op kleden.”

Dat steeds meer Nederlanders zelfvoorzienend willen leven, verbaast Bob niet: “Als je het slim aanpakt, houd je ontzettend veel geld over voor leuke dingen. Nu kijken mensen soms nog raar op als ik zeg dat ik geen riolering heb. Maar als ik dan vertel dat je gewoon in het bos kunt schijten, snappen ze het. Ik denk dat deze manier van leven over een paar jaar heel normaal is.”