Bevolking Oekraïne leeft intens mee met Nederlandse boeren

Foto: Drop of Light / Shutterstock.com

Ook vanuit Oekraïne komen veel steunbetuigingen voor de Nederlandse veehouderij, die strijdt tegen de stikstofplannen van het kabinet. “Ik leef ontzettend mee met de Nederlandse boeren, al heb ik vanuit Oekraïne natuurlijk makkelijk praten”, zegt de Oekraïense Yulia Shevchenko (53).

Het kabinet wil minder veehouderij in Nederland om zo de uitstoot van stikstof te reduceren. Hierdoor is het voor een aantal boeren onzeker of ze op de huidige manier kunnen doorgaan met hun bedrijf. “Onzekerheid over de toekomst is verschrikkelijk. Hier zitten we in min of meer dezelfde situatie. Ik kan mij de woede van de Nederlandse boeren dus goed voorstellen”, zegt Yulia.

Yulia wordt emotioneel als ze denkt aan het lot van de Nederlandse veehouders. Ze wijst naar het noordwesten, in de richting van Nederland: “Sommige boeren zitten daar al generaties lang op dezelfde grond. En nu wordt ineens gevraagd of ze hun veestapel willen verkleinen. Dat is afschuwelijk. Welk toekomstperspectief hebben deze mensen?”

Zelf woont Yulia in Cherson, in het zuidoosten van Oekraïne. “Het is onzeker of ik hier kan blijven wonen”, vertelt ze. “De Russen willen deze stad namelijk heel graag hebben. Er gaan zelfs al geruchten dat het bestemmingsplan is gewijzigd. Of ik hier wegga, weet ik nog niet. Ik wacht eerst rustig op het uitkoopvoorstel van Poetin.”