Besteden westerse media niet teveel aandacht aan de aardbeving in Afghanistan?

Foto: Prometheus72 / Shutterstock.com

Nederlandse journalisten buitelen over elkaar heen om de gevolgen van de aardbeving in Afghanistan te verslaan. Via de kranten, radio en televisie wordt ons land voortdurend bestookt met berichten over de ramp. Deskundigen vragen zich dan ook af: besteden westerse media niet teveel aandacht aan de aardbeving in Afghanistan?

In de nacht van dinsdag op woensdag werd het oosten van Afghanistan getroffen door een ongekend zware aardbeving. Het dodental is inmiddels opgelopen tot boven de duizend. Meer dan vijftienhonderd mensen raakten zwaargewond en vele tienduizenden werden dakloos. Het gaat om een van de meest verwoestende aardbevingen in de recente geschiedenis.

De media pakken vol uit met nieuws over de ramp. Omdat heel Nederland intens meeleeft met de slachtoffers is al die aandacht wel te begrijpen, maar volgens mediadeskundige Paul van Geelkerken mag het best een beetje minder.

“Een ramp van deze omvang beheerst natuurlijk onmiddellijk de voorpagina’s. Maar wat er nu gebeurt, is misschien een beetje teveel van het goede”, aldus Van Geelkerken. “Je kunt de tv niet aanzetten en de krant niet openslaan of het gaat over de aardbeving in Afghanistan. Laten we niet vergeten dat er ook nog andere dingen gebeuren in de wereld. Ik noem de rijen op Schiphol, de relatiecrisis van Anna Nooshin, een protestactie van boze boeren, waarom lees ik dáár niks over?”