Berlijnse Muur zo lek als een mandje

De Berlijnse Muur verkeert in belabberde staat. In de muur zitten grote gaten en op sommige plaatsen is de muur zelfs helemaal verdwenen. Van Oost- naar West-Berlijn vluchten of omgekeerd is een makkie geworden.

Foto: AR Pictures / Shutterstock.com

De Berlijnse Muur was vroeger een onoverkomelijk obstakel op de grens tussen oost en west. Maar door achterstallig onderhoud stelt de muur inmiddels nog maar weinig voor. Wie écht wil, zou de muur gemakkelijk kunnen passeren.

“De Duitsers zijn slordig geworden met hun grensbewaking”, zegt veiligheidsexpert Gert van der Krabbe. “Er zijn plekken waar hele stukken muur ontbreken. Dan zeg je in feite: ‘kom allemaal maar binnen’. Je ziet mensen met boodschappentasjes doodleuk van oost naar west lopen. Die hele muur is een wassen neus.”

De beveiligingsexpert vindt dat de NAVO meer druk moet uitoefenen op Duitsland om de muur te herstellen. Maar volgens berekeningen zou het vele miljoenen kosten om het verdedigingswerk weer hermetisch te sluiten. Hoeveel mensen inmiddels de grens zijn overgestoken is niet duidelijk.