Belasting betalen vanaf 2019 niet meer verplicht

Nederland wordt het eerste Europese land met een vrijblijvend belastingstelsel. Vanaf 2019 mogen burgers zelf bepalen of, en zo ja hoeveel, belasting ze willen afdragen. Dat meldt het Fiscale Informatiepunt. De overheid reageert hiermee op de vele klachten van belastingbetalers.

belasting-betalen-straks-niet-meer-verplichtNederlanders hebben tamelijk veel kritiek op het huidige belastingstelsel. “Uit een enquete blijkt dat vrijwel iedereen vindt dat ‘ie teveel betaalt. Nou, als je dat soort geluiden hoort, dan moet je daar wat mee doen”, zegt belastingdeskundige Remco Voortman.

Vanaf 2019 wordt de zogenoemde variabele belastingschaal ingevoerd. Dat betekent dat burgers zelf mogen bepalen hoeveel belasting ze betalen. “Wie vindt dat de overheid bijvoorbeeld meer moet uitgeven aan de vluchtelingenopvang, zal daarvoor graag wat meer willen afdragen. Wie het zo wel best vindt, betaalt minder. Op die manier geven we een stukje controle terug aan de belastingbetaler”, legt Voortman uit.

Voortman verwacht overigens niet dat burgers helemáál geen belasting meer willen betalen: “Nee, Nederlanders investeren graag in een betere samenleving. Kijk alleen al naar het voortdurende gemekker over de ouderenzorg. Ik verwacht juist dat burgers in de rij zullen staan om daar flink meer voor te gaan betalen.”

 
Deel dit artikel: