Banken tevreden over landelijke pinstoring

De landelijke pinstoring van maandagmiddag is succesvol verlopen. Banken zijn er in geslaagd de pinbetalingen in vrijwel het hele land onmogelijk te maken.

Foto: Robert Hoetink / Shutterstock.com

De storing begon maandagmiddag en legde in een mum van tijd alle pinapparaten plat. In bijna geen enkele winkel kon nog met de bankpas worden betaald. Dat leidde onder meer tot lange rijen aan de kassa bij Albert Heijn.

De gezamenlijke banken spreken van een geslaagde storing. “Samen met onze IT-partners hebben we laten zien hoe kwetsbaar ons betalingssysteem is”, laat een woordvoerder van ING weten. “We hebben bewezen dat vrijwel de hele economie met één druk op de knop tot stilstand kan worden gebracht. Dat is fantastisch, als je erover nadenkt.”

Het was voor het eerst dat pinapparaten op zo’n grote schaal werden platgelegd. Niet alleen klanten van ING, maar ook klanten van ABN, Rabobank en andere banken konden ineens niet meer pinnen. “De storing laat zien waar we toe in staat zijn als alle banken met elkaar samenwerken”, aldus de woordvoerder. “Daar mogen we best een beetje trots op zijn.”