Beetje hoop voor reizigers

Al duizend Schipholpassagiers ondergebracht in gastgezinnen

Foto: Tupungato / Shutterstock.com

Er gloort weer een sprankje hoop voor de wachtende passagiers op Schiphol. Medewerkers van de luchthaven hebben inmiddels ruim duizend wachtende passagiers kunnen onderbrengen in gastgezinnen. “We doen er alles aan om mensen hier weg te krijgen”, laat een woordvoerder weten.

Vanwege de drukte is op Schiphol een humanitaire crisis ontstaan. De vertrekhallen zijn overvol en de rijen voor de incheckbalies zijn eindeloos. Schiphol probeert voor de meest schrijnende gevallen opvang te regelen in de omgeving van de luchthaven.

“Sommige passagiers staan uren of zelfs dagen in de rij. Het is heel naar om te zien hoe ze eraan toe zijn. We proberen zo veel mogelijk passagiers onder te brengen in een gastgezin. Daar kunnen ze even huilen, slapen en op krachten komen voor de volgende wachtrij.”

Een paar honderd omwonenden hebben zich inmiddels aangemeld als gastgezin. Janny Dullens (62) vangt drie passagiers op in haar woning in Badhoevedorp. “Het is onvoorstelbaar wat deze mensen hebben meegemaakt. Ze zijn totaal uitgeput. Ik heb ze een warme douche en een bord warm eten aangeboden. Maar ze hebben vooral behoefte aan troost, even een arm om hun schouder”, vertelt ze. “Eigenlijk wilden ze met het vliegtuig naar Ibiza. Godzijdank heb ik ze kunnen uitleggen dat dat echt onmogelijk is.”