Afrikaanse stam weigert Nederlandse ontwikkelingshulp

Een stam in het Afrikaanse land Burundi heeft financiële steun uit Nederland afgeslagen. Nederland had drie miljoen euro klaarliggen voor de bouw van een ziekenhuis, waterputten en een school, maar de leden van de Mbotuluko-stam hebben het geld geweigerd.

Foto: Anton Ivanov / Shutterstock.com

De stamleden eisen dat de Nederlandse regering eerst de armoede in Nederland oplost, alvorens er geld naar het buitenland gaat. “Er zijn in Nederland nog duizenden mensen die moeten rondkomen van een minimum inkomen. Zij kunnen nooit op vakantie. Zolang zij niet geholpen worden, kunnen wij geen geld uit Nederland accepteren”, aldus stamhoofd N’kufi Wuwuto, wiens drie kinderen vorige week overleden aan buiktyfus.

Wuwuto vindt de aangeboden ontwikkelingshulp totaal ongepast: “De bouw van tien waterputten kost al tweeduizend euro, terwijl je voor hetzelfde bedrag drie Nederlandse bijstandskinderen een nieuwe iPad kan geven.”

Door slechte medische voorzieningen sterven jaarlijks zevenhonderd zuigelingen van de Afrikaanse stam, maar volgens Wuwuto is de medische zorg ook in Nederland verre van optimaal: “Ik hoorde over een Nederlandse mevrouw die al twee maanden op de wachtlijst staat voor een nieuwe scootmobiel. Uiteraard heeft zij meer recht op hulp dan wij. Zij is immers door stom toeval in Nederland geboren. Daarom zeggen wij: Rutte, zorg eerst eens voor je eigen volk!”