“Actiegroep had middeleeuwse pestpandemie kunnen voorkomen”

Foto: SofikoS / Shutterstock.com

De grootschalige uitbraak van de pest in de 14e eeuw was niet gebeurd als tegenstanders harder hadden gedemonstreerd. Dat zegt historicus Hendrik Weerselo. 

De middeleeuwse pestuitbraak, ook wel bekend als de Zwarte Dood, was vergelijkbaar met de huidige coronavirus. De pestpandemie kostte destijds aan miljoenen mensen het leven. Maar liefst 30 procent van de Europese bevolking stierf aan de pest. Hoe kon een virusuitbraak zulke extreme gevolgen hebben?

“In de middeleeuwen had je wel actiegroepen, maar die waren erg primitief. Men probeerde, met de beperkte mogelijkheden van toen, aan te tonen dat het virus niet bestond. Met de kennis van nu kunnen we stellen dat de actiegroepen destijds hopeloos hebben gefaald”, aldus historicus Hendrik Weerselo.

“De middeleeuwse actiegroepen hebben het pestvirus er niet van kunnen overtuigen dat het een hoax was. Het pestvirus zette door en kostte uiteindelijk aan 75 tot 100 miljoen mensen het leven”, weet de historicus. “Dat was waarschijnlijk niet gebeurd als men wat harder had gedemonstreerd. Als ze in de middeleeuwen een Malieveld hadden gehad, dan had de pestuitbraak waarschijnlijk nooit zulke dramatische gevolgen gehad. Het is mooi om te zien dat de huidige actiegroepen daarvan geleerd hebben.”