Aagje (58) huilt de hele dag om Oekraïne

Foto: Jonas Tufvesson / Shutterstock.com

Voorzichtig gaat de deur van haar bescheiden natuurhuisje in Kranendijk op een kier. “Kom maar binnen”, zegt Aagje Berkvens. “Het is okay. Ik heb net al even gehuild.”

De 58-jarige Zeeuwse huilt de hele dag om Oekraïne. Via de media probeert zij in contact te komen met mensen die ook huilen om Oekraïne. “Het begint ’s morgens al”, vertelt ze. “Dan zie ik hoe de zon opkomt en dan denk ik: Oekraïne. En dan komen de eerste tranen.”

Aagje neemt een slok van haar kruidenthee en vervolgt: “Sinds de oorlog in Oekraïne begon, zijn mijn dagen leeg. Eigenlijk zit ik de hele dag op de bank te huilen. In mijn hoofd hoor ik steeds: Oekraïne, Oekraïne, Oekraïne. Mijn huilbuien gaan de hele dag door tot ik mezelf ’s avonds, moe van het huilen, in slaap huil.”

Aagje wijst op haar neusgaten: “Die zijn door het huilen helemaal schraal geworden. Ik heb er nu homeopathische druppels voor. Goudsbloemtinctuur. Het liefst zou ik alle mensen in Oekraïne een knuffel willen geven. Voor hun is het natuurlijk ook niet makkelijk.”