2 Unlimited waarschuwde boeren in 1991 al voor stikstofcrisis

Foto: Sven Mandel / Wiki Commons CC

Als boeren in de jaren ’90 beter hadden geluisterd naar de hits van 2 Unlimited, hadden ze toen al kunnen weten dat de stikstofuitstoot door grootschalige veehouderijen voor problemen zou gaan zorgen. Het Nederlandse muziekduo waarschuwde in 1991 al voor stikstofcrisis, zo blijkt uit een onderzoek van muziekstrateeg Marcus Heimsdahl.

“2 Unlimited vond de stikstofuitstoot van de veehouderij 29 jaar geleden al te hoog”, aldus Heimsdahl. “In het lied ‘No limit’ noemde 2 Unlimited de uitstoot van stikstof en ammoniak zelfs grenzeloos. 2 Unlimited riep boeren met allerlei kreten op om duurzamer te worden. Maar toen rapper Ray Slijngaard riep ‘Let me hear you say yeah’, vond hij bij de boeren slechts weinig gehoor.”

Boeren die in 1991 goed naar 2 Unlimited luisterden, wisten toen al dat het kabinet met vergaande maatregelen zou komen om de stikstofuitstoot te beperken: “In het lied ‘Get ready for this’ klonk een duidelijke oproep aan de veehouderij om zich daarop voor te bereiden. 2 Unlimited vroeg in de song zelfs letterlijk ‘Y’all ready for this?’ (‘is iedereen er klaar voor?’ – red.). Helaas werd die kreet destijds niet serieus genomen.”