23 ℃
Onderzoek:

1 op de 3 melkkoeien onzeker over de toekomst

1 op de 3 melkkoeien onzeker over de toekomst
Foto: Yadamons / Shutterstock.com

De stikstofplannen van het kabinet zorgen voor onrust in de stal. Dat blijkt uit een inventarisatie van het Agrarisch Onderzoeksbureau Overijssel (AOO). Ruim 30 procent van het melkvee in ons land is onzeker over de toekomst.

Aanleiding voor het onderzoek zijn de plannen van het kabinet om het aantal boeren in ons land te verminderen. “Met name in megastallen, waar vele honderden koeien zo dicht op elkaar staan dat ze zich nauwelijks kunnen bewegen, hebben de kabinetsplannen voor grote onrust gezorgd. En Nederland telt bijna duizend van dit soort stallen”, zegt onderzoeker Bartho Walp.

“Uit ons onderzoek blijkt dat de melkkoeien niet alleen klagen over de schaarse ruimte, gezondheidsklachten door voortdurende zwangerschap en het gemis van hun afgenomen kalveren, maar vooral over het totale gebrek aan toekomstperspectief”, zegt Walp. “Nu weet een koe dat ze elk jaar zo’n tienduizend liter melk moet produceren en dat geeft enige zekerheid, maar koeien hebben geen idee waar ze over tien tot vijftien jaar staan. Veel koeien vragen zich af of ze later op de boerderij nog van een rustige oude dag kunnen genieten.”

 
Deel dit artikel: