Zonsverduistering had geen vergunning

Het OM onderzoekt wie verantwoordelijk is voor de zonsverduistering van vrijdagochtend. In de meeste gemeenten was geen vergunning aangevraagd. Een zonsverduistering zonder vergunning is niet toegestaan.

eclipsVeel Nederlanders keken vrijdagochtend naar de zonsverduistering. Het evenement was in de meeste plaatsen gratis. Door een defecte elektromotor was de zonsverduistering niet overal goed te zien.

Toch verdiende de organisatie veel geld aan de verkoop van merchandise, zoals t-shirts en speciale eclipsbrillen. Ook werden de uitzendrechten van de zonsverduistering voor veel geld verkocht aan de NOS. Nu blijkt dat de organisatie de benodigde vergunningen niet op orde had. De zonsverduistering had daarom niet mogen plaatsvinden.

Voor een zonsverduistering gelden strenge regels. Zo moet de maan precies tussen de zon en de aarde staan. Voor toeschouwers moeten er dranghekken en eerste hulpposten zijn. Bovendien moet de brandweer klaarstaan, voor het geval de zonsverduistering misgaat. In de meeste gemeenten is aan al die voorwaarden niet voldaan. Het OM onderzoekt of hierdoor onveilige situaties zijn ontstaan.

 
Deel dit artikel: