Politiek verdeeld over verplicht euthansieplan

In politiek Den Haag hebben partijen verdeeld gereageerd op plannen van het kabinet om 70-plussers vanaf 2017 gedwongen te euthanaseren. De meeste partijen zijn gematigd enthousiast, de PVV, de SP en de christelijke partijen zijn tegen.

omaGisteravond presenteerde premier Mark Rutte het plan om vanaf 2017 het leven van iedereen van 70 jaar en ouder gedwongen te beëindigen. Ouderen die graag nog iets langer door willen leven kunnen tegen betaling van 100-duizend euro per levensjaar onder de euthanasieplicht uit komen. Het plan moet tot een flinke daling van de zorgkosten leiden. Bovendien zouden met toekomstige besparingen op de AOW en pensioenen grote infrastructurele plannen kunnen worden gefinancierd.

De fracties van coalitiepartijen VVD en PvdA zijn voor de plannen. De PvdA heeft wel enige bedenkingen bij de mogelijkheid om tegen betaling onder de gedwongen levensbeëindiging uit te komen. “Wij zouden liever zien dat we bijvoorbeeld elk jaar een generaal pardon aan een paar duizend ouderen geven. Dat is een veel eerlijker verhaal”, aldus PvdA-leider Diederik Samsom.

D66 vindt dat iedereen vrij moet zijn om zelf te bepalen wanneer je doodgaat, maar: “We zijn ook realistisch en zien dat ouderen een onevenredig zwaar beroep doen op de zorg”, zegt leider Alexander Pechtold. “In ruil voor een half miljard extra voor onderwijs, wil ik de coalitie hierin graag tegemoet komen.”

De christelijke partijen ChristenUnie en SGP zijn mordicus tegen het plan omdat euthanasie tegen de wil van god ingaat. Het CDA wil echter de verdere uitwerking van het plan afwachten. “Daarna zullen we het plan op zijn merites beoordelen,” zegt fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma. “Maar we geven niet zomaar cadeautjes weg aan het kabinet.”

De PVV is tegen het plan. “Zijn ze nou helemaal van de pot gerukt? Ze moeten met hun poten van onze ouderen afblijven. Zij hebben dit land opgebouwd!”, aldus Geert Wilders. De PVV-leider heeft aangekondigd met een alternatief plan te komen voor gedwongen levensbeëindiging voor asielzoekers en jongens van Marokkaanse afkomst van 10 jaar en ouder.

“Wij zijn tegen”, zegt SP-leider Emile Roemer. “Ik heb het plan nog niet kunnen lezen, maar wij zijn gewoon altijd tegen.” GroenLinks-leider Bram van Ojik ziet wel wat in het plan, maar heeft net als de PvdA bedenkingen bij het kopen van uitstel: “We zouden er ook een loterij van kunnen maken. Als je een winnend lot hebt, mag je nog 5 jaar blijven.”

Het standpunt van 50Plus is verrassend te noemen. De partij is namelijk voorstander van het plan. “Wij vertegenwoordigen de ouderen van Nederland, maar met die 70-plussers is het altijd wat. Ze klagen, ze zeuren. Ik ben eigenlijk wel klaar met ze”, aldus Henk Krol. De Partij voor de Dieren is ook voorstander, maar zou de leeftijd willen verlagen van 70 naar 35. “Dan komt er in dit land lekker veel ruimte voor de dieren”, zegt een enthousiaste Marianne Thieme.

Morgen debatteert de Tweede Kamer over de plannen.

 
Deel dit artikel: